'Het kan verkeren' zei Bredero; deze uitspraak schoot me te binnen toen ik aan een titel dacht voor het blog van deze week. Dit 17e eeuwse cliché is bekend geworden door de Nederlandse dichter Gerbrand Adriaenszoon Bredero, maar bestond al eerder en werd onder andere door de schrijver en dichter Pieter Corneliszoon Hooft ook al gebruikt in de zin: 'verandren cant'. Het kan verkeren, oftewel het kan veranderen, het leven is wisselvallig. Dat heb ik gemerkt deze week en ik moet eerlijk zeggen dat deze levensles behoorlijk binnen gekomen is. Vol goede moed ben ik op maandag aan mijn nieuwe baan begonnen en heb vier dagen achter elkaar geprobeerd om er in te komen. Misschien denk je: dat is niet lang, je hebt meer tijd nodig om ergens te wennen maar voor mij werd het vrijdag al snel duidelijk dat deze job niet voor mij is weggelegd. En waar ligt dat aan? Aan verschillende factoren vanuit de organisatie die anders waren dan ik had gedacht. Maar ook aan het feit dat ik als yogi toch heel anders in het leven sta dan de gemiddelde mens en dat heeft voor en nadelen. Het voordeel is dat je alles om je heen veel meer beleeft, mindfull bezig bent, volop gebruik makend van je zintuigen. Het nadeel is dat alles dan ook heel hard binnenkomt en de omgeving waarin je bent heel bepalend kan zijn voor je welbevinden.
Ik schreef in mijn dagboek deze week dat ik voortdurend bezig was om me staande te houden en heel veel moeite moest doen om bij mezelf te blijven. Vrijdag las ik het terug en zag dat ik dat elke dag opnieuw had opgeschreven zonder dat ik er erg in had. Ik schrijf 's avonds altijd intuïtief, zonder de zinnen te corrigeren doorgaan en alles van die dag gewoon uit je pen laten stromen. Dat geeft ruimte en het is een mooie manier om de dagelijks dingen van je af te schrijven voordat je gaat slapen. We noemen het journaling en het is een belangrijk onderdeel van Yoga Sadhana, het toepassen van de yoga filosofie in het dagelijks leven. Het bijhouden van een persoonljik dagboek helpt je om meer inzicht te krijgen in je denk- en gedragspatronen en het is niet ingewikkeld. Je koopt een mooi schrift, daar begint het mee en een fijne pen, want journaling doe je niet op de computer, het echte schrijven is toch een ander proces. Je legt het schrift bij je bed, op je nachtkastje, of in mijn geval erin. Elke avond voordat je gaat slapen pak je het schrift, want je ziet het daar liggen en je begint gewoon te schrijven. Het maakt niet uit waar het over gaat en het hoeft ook niet netjes te zijn of leesbaar voor iemand anders, het is alleen voor jou. Vroeger had ik zo'n mooi meisjesdagboek met een klein slotje erop, ik schreef erin op wie ik verliefd was en andere 'geheimen', jammer dat ik het niet heb bewaard. Ik denk dat ik het na een verliefdheid weggegooid heb omdat ik bang was dat iemand anders het zou lezen, het miniscule slotje vond ik er toch nooit zo betrouwbaar uit zien.
In ieder geval was het een leerzame week, maar ook erg moeilijk. Ik heb mijn best gedaan om te begrijpen welke processen er om mij heen en in mijzelf aan de gang waren en kwam daardoor ook weer bij de vraag uit: 'wat is belangrijk in je leven?' Is dat een goede baan met een vast salaris en de zekerheid van een ziektewet en pensioen? Of is het iets anders, zoals we in de yogaleer tegenkomen: het zoeken naar de Waarheid? Dat klinkt natuurlijk leuk, maar je zal ook gewoon je boterham moeten verdienen en liefs nog met iets erop. Toch is het vertrouwen in het Goddelijke, meegaan in de stroom van het leven, iets dat iedere keer weer een item is op mijn levenspad. Volgens de Moeder (samen met Sri Aurobindo de grondlegger van integrale Yoga) heeft dit met name te maken met aspiratie. Ik sla haar boek 'Alle leven is yoga' open en lees daar: 'Ben je in een toestand van bewuste aspiratie en helemaal oprecht, dan zal alles om je heen zich schikken om je te helpen in je aspiratie, rechtstreeks of onrechtstreeks, dat wil zeggen om je te helpen vooruitgaan, om je met iets nieuws in verbinding te brengen, of om uit je natuur alles te verwijderen dat eruit verwijderd hoort te worden. Merkwaardig is dat. Als je werkelijk in een toestand van intense aspiratie verkeert, is er geen omstandigheid die je niet helpt om die aspiratie te verwezenlijken. Alles wat nodig is komt naar je toe, alles. Alsof er een volmaakt en absoluut bewustzijn is, dat alles regelt om je heen. Het is mogelijk dat je dat in je onwetendheid niet onderkend en dat je eerst protesteert tegen de omstandigheden zoals ze zich aandienen. Je bent er niet tevreden over, je probeert ze te veranderen. Maar na een poosje, wanneer je wat wijzer bent geworden en er enige afstand tussen jou en het gebeuren ontstaan is, ga je je rekenschap geven van het feit dat het juist datgene was wat je behoefde om de nodige vooruitgang te kunnen maken. Het is een goede wil, een oppermachtige goede wil die alles om je heen schikt zoals het hoort, en wanneer je je erover beklaagt of, erger nog, ertegen protesteert, is het juist dan dat die wil het meest actief is. (de Moeder, alle leven is Yoga, uitgeverij Ankh-Hermes bv Deventer 1997).
Dat vertrouwen in het Goddelijke, dat alles wat je nodig hebt uiteindelijk naar je toe zal komen, is iets wat wij als Westerse mensen maar moelijk kunnen accepteren. We willen zelf het heft in handen nemen en zorgen ervoor dat alles geregeld is; alles van de wieg tot het graf word helemaal tot in de puntjes voorbereid. Maar hoe vaak komt er geen kink in de kabel: je word ziek of krijgt een ongeluk of iemand anders in je familie overkomt iets. Of je word ontslagen of er komt een corona pandemie. Je kan van alles bedenken wat er voor zorgt dat jouw zorgvuldig uitgestippelde plannen helemaal ondersteboven gaan. En hoe ga je daar mee om? Ben je boos op iemand anders, op je omgeving, op de regering die niets doet aan jouw probleem? Of kijk je wat dit obstakel jou wil zeggen en welke les je daar uit kan trekken? Je kan in de slachtofferrol kruipen of meegaan in de stroom en kijken wat deze nieuwe situatie voor mogelijkheden geeft. Het is aan jou om te kiezen hoe je met een situatie omgaat, hoe moeilijk die ook is. Ik lees op dit moment het boek: 'de Keuze' van Edith Eger. In dit boek deelt Dr Eger haar oorlogsherinneringen, de vreselijke dingen die ze als jong Joods meisje heeft doorstaan in de concentratiekampen, ze overleeft Auschwitz maar net. In het boek beschrijft ze hoe je je, wat je ook meemaakt, uit je eigen gedachten kunt bevrijden en daar is zij zelf een groot voorbeeld van. Als psycholoog helpt zij ook andere mensen die getraumatiseerd zijn om hun eigen innerlijke vrijheid te vinden. Ik vind haar een moedige vrouw en ben erg onder de indruk van haar levensloop en haar werk. Ik leer van haar dat de moeite en de energie die je verliest door te piekeren om kunt zetten naar het denken van positievere gedachten. Hoe moeilijk je situatie ook is je kunt zelf kiezen om in vrijheid te leven.
Het laatste stukje tekst dat ik met je wil delen komt uit het boek: 'The Ancient traveler' van Swami Rama. Hij is de inspirator van de Ashram in Rishikesh in India die wij verschillende keren bezocht hebben. De tekst gaat over een goeroe en hij zegt: 'de goeroe leeft in de wereld, maar behoort daar niet toe.' Ik heb het vertaald in mijn eigen woorden: 'Ik veroordeel leraren niet, want zij helpen je. Maar als je je innerlijke leraar negeert, dan zul je niet in staat zijn om de pagina's van jouw levensboek te openen. Je geweten is de belangrijkste gids, maar je luistert er niet naar omdat je geen zelfvertrouwen hebt. Pas als je jouw innerlijke pad durft te betreden zal alles voor je geopend worden. Maak je geen zorgen over je fouten, je zult altijd gebonden zijn aan fouten als je aan het leren bent. In het leerproces worden je fouten de pilaren van succes, mits je niet opgeeft.' (Swami Rama, The Ancient Traveler, Himalaya Institute Hospital Trust, India, 2019). Deze mooie les neem ik mee in de komende week. De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen van de yogadocentenopleiding zijn ook al weer gestart!
Het nieuwe opleidingsseizoen start op 29 september, je kunt er alles over lezen op de pagina: yogadocentenopleidingen Mocht je interesse hebben in de opleiding en er meer over willen weten laat het me dan even weten!
Voor alle yogi's, leerlingen en docenten, zijn er komend seizoen ook weer drie bijscholingsdagen gepland. Kijk even op de pagina bijscholingen als je interesse hebt en houd het in de gaten want er komen wellicht nog een paar extra dagen bij!
Reacties op het blog zijn van harte welkom, via de app of social media hoor ik graag wat jouw ervaringen zijn met vertrouwen op het goddelijke, loslaten en meegaan in de stroom van het leven. Veel liefs!